
Before the 
FEDERAL COMMUNICATIONS COMMISSION 

Washington, D.C. 20054 
 
        
In the Matter of     ) 
       )   
Motorola, Inc. Request for Interpretation or Waiver ) WT Docket No. 10-74 
of Section 90.267 Regarding 450-470 MHz Band ) 
Low Power Operations    ) 
  
      
To: Chief, Wireless Telecommunications Bureau 
 

COMMENTS OF THE 
ENTERPRISE WIRELESS ALLIANCE 

 
 The Enterprise Wireless Alliance (“EWA” or the “Alliance”) submits these comments in 

response to the Federal Communications Commission’s (“FCC” or “Commission”) Public 

Notice1 seeking comment on a request (“Request”) from Motorola, Inc ("Motorola") for 

clarification or a blanket waiver of the FCC rules to permit other than 5 MHz separation between 

paired base and mobile transmit frequencies for low power 450-470 MHz systems authorized 

pursuant to FCC Rule Section 90.267.  Motorola argues that the deployment of low power 

repeaters using non-standard frequency pairs will prevent intra-system intermodulation 

interference when multiple low power channels must be operated in close physical proximity.2  

The Request states that the Commission historically did not require a standard 5 MHz separation 

for low power channels and has allowed them greater technical flexibility than full power 

channels in the same 450-470 MHz band.3    

                                                 
1 Wireless Telecommunications Bureau Seeks Comment on Motorola, Inc. Request for Interpretation or Waiver of 
Section 90.267 of the Commission's Rules Regarding 450-470 MHz Band Low Power Operations, WT Docket No. 
10-74, Public Notice (rel. March 29, 2010) (“Public Notice”). 
2 Request at 9. 
3 Request at 5-7. 



 The Alliance supports Motorola's objective of making more effective use of the spectrum 

available to Part 90 licensees.   EWA also agrees that there should be a regulatory solution to 

address the intra-system intermodulation problem described in the Request, a situation that the 

Alliance believes will arise in only a limited number of instances.  As the Alliance understands 

the Request, the problem occurs only in those cases where multiple low power channels are 

needed in a service area that is small, but that still requires repeater coverage rather than direct 

unit-to-unit communications only.  The optimal answer might be to use channels sufficiently 

widely spaced so that intermodulation does not occur, but there is not enough bandwidth in the 

Part 90 450-470 MHz band to make that a practical solution. 

 While the Alliance appreciates the real world situation that Motorola is attempting to 

address, EWA is concerned that the relief requested, without further refinement, might lead to 

interference problems that would be difficult to resolve.  This is not simply a question of the 

increased complexity of making frequency assignments in the coordination process, although 

that is an issue that also needs to be considered.  The FCC-authorized Frequency Advisory 

Committees ("FACs"), of which EWA is one, already face this situation in the VHF band, which 

historically did not have assigned frequency pairs.  As more VHF users have elected to migrate 

from simplex base-mobile to repeater system configurations, the FACs have become familiar 

with the difficulty of identifying frequencies that can be assigned as a pair for that type of 

application.  Those issues do not arise in the 450-470 MHz band, because the Commission 

adopted a band plan with a standard 5 MHz separation between transmit and receive frequencies.  

The increased complexity of recommending channel assignments from the Section 90.267 low 

power pools should non-standard frequency pairings be permitted routinely is not a bar to the 

relief sought in the Request, but is one factor that needs to be weighed in reaching a decision. 
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 EWA also recommends that the FCC consider how to ensure that any non-standard 

frequency pairs are assigned only in situations where the intermodulation problems described in 

the Request dictate that the normal separations would not be usable.  In particular, the Alliance is 

concerned about the potential impact should these "one off" channels be assigned for use in areas 

other than small, confined geographic locations such as mountaintop sites.  The low power rules 

in Section 90.267 limit the use of most channels to an antenna height of no more than 7 meters 

(20 feet) above ground.  However, a 7 meter antenna at the top of an 8,000 foot mountain will 

produce an expansive coverage area even if the repeater is limited to 20 ERP, or only the 6 ERP 

permitted on the high side of these frequency "pairs."  Even with careful frequency coordination, 

the impact on co-channel systems, systems that would not typically be monitoring for other than 

the standard frequency pairings, could be significant.   

 The two waivers cited in the Request establish a useful template for situations where the 

relief sought could be permitted without fear of adverse impact in this heavily shared spectrum 

environment.4  Both involve enclosed facilities, one a sports arena and the other underground 

mines, where it is possible to confine radio transmission to the facilities themselves with little or 

no "leakage" to the outside.  To the best of the Alliance's knowledge, neither licensee has caused 

interference to other users in its operating area or complained of interference from other systems.  

Allowing non-standard pairings in that type of situation presents none of the potential problems 

that otherwise could arise – even on Section 90.267 low power channels.  

     EWA supports flexibility in the FCC rules, provided it is coupled with provisions that 

protect against interference, particularly in the heavily congested Part 90 450-470 MHz band.  

The Alliance encourages Motorola to define in greater detail the factual circumstances in which 

                                                 
4 See Cavalier Operating Co., Order, 22 FCC Rcd 7322 (2007); see also Vulcan Materials Company, Order, 24 
FCC Rcd 3239 (2009).  As noted in the Order, both licensees are operating at low power on full power frequencies, 
a fact that may contribute to the absence of interference from their facilities to those of co-channel licensees. 
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it expects the need for non-standard low power channel pairing to arise so that the Commission 

and the industry can consider how best to address those requirements without compromising 

more traditional low power operations on these channels. 
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